Fenomenul optic Gloria

În ziua de 13 august 2016, în munții Parâng am întâlnit spectrul Broken sau fenomenul Gloria. Numele de Glorie se referă la haloul de sfânt, aura ce se observă în jurul umbrei proiectată de razele soarelui pe un fundal de nori sau ceață, în anumite condiții specifice și rare.

De altfel denumirea de spectru vine de la proiectarea umbrei pe acel fundal. Spectrul Brocken pentru că în apropierea vârfului  Brocken din munții Harz, Germania, a fost observat frecvent datorită condițiilor meteo propice formării.

Fenomenul Gloria in Parang

Condițiile rare se referă la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, situat în spatele celui care observă, îi proiectează umbra pe un nor sau pe ceața situată mai jos decât poziția acestuia, iar norul respectiv este format din picături de apă cu diametrul de dimensiune situată într-un interval bine precizat.

Gloria in Parang 2Acest fenomen mai poate fi întâlnit în literatură și sub numele de Cercul lui Ulloa, după numele spaniolului Antonio de Ulloa y de Torre-Giral, un navigator, explorator și astronom din sec. al XVIII-lea.

Numele de Cercul lui Ulloa este folosit uneori, în mod incorect, pentru a face referire la un alt fenomen optic ce apare în condiții de ceață, cunoscut sub denumirile de fogbow (i.e. curcubeul produs în condiții de ceață, colorat mai puțin intens decât cel ce apare după ploaie) sau white rainbow (i.e. curcubeul alb – un curcubeu de ceață având culorile atât de slab conturate, încât nu mai pot fi distinse de către ochiul observatorului uman).

Interesant este că în acel weekend din munții Parâng – 12 – 15 august, descris mai pe larg în cealaltă postare, am observat fenomenul în două zile consecutive.

O dată la drumul de întoarcere dinspre vârful Parâng, următoare zi imediat la coborârea dinspre vârful Mohor, spre Transalpina.